Parlamentné voľby v Bielorusku sa skončili, opozícia ich bojkotovala

23.09.2012 Celý región

Minsk 23. septembra (TASR) - Parlamentné voľby v Bielorusku, kritizované ako neslobodné, sa skončili. Ešte pred zatvorením volebných stredísk prezident Alexander Lukašenko, ktorého Západ označuje za posledného diktátora v Európe, vyhlásil, že si je istý svojím víťazstvom.

"Tieto voľby sú pre Bielorusov, nie pre Západ," povedal Lukašenko reportérom vo volebnom stredisku v Minsku, odmietajúc obvinenia, že voľby boli zmanipulované. Všetkých 110 parlamentných kresiel zostane v rukách provládnych strán prezidentovi, pretože "zbabelá opozícia nemá čo ponúknuť", povedal Lukašenko.

Volebná komisia v Minsku informovala, že tesne pred zatvorením stredísk dosiahla účasť voličov vyše 65 percent. Vo voľbách, ktoré bojkotovali dve najväčšie opozičné strany, bolo oprávnených hlasovať asi sedem miliónov voličov.

Lukašenkovi oponenti ho nazvali "zbabelcom, ktorý nemá ľuďom čo ponúknuť". Bývalej sovietskej republike vládne už 18 rokov.

Opozícia v spoločnom vyhlásení uviedla, že zamestnanci štátnej a verejnej správy a vojaci boli prinútení ísť hromadne voliť a obvinila vládu, že nepovolila opozícii sledovať zratúvanie hlasov.

Dokiaľ bude Minsk ako jediná vláda v Európe vykonávať trest smrti a väzniť opozičných politikov, nebude mať legitimitu, konštatovala opozícia vo vyhlásení.

Novinársky syndikát so sídlom v Minsku povedal, že pred voľbami boli zatýkaní novinári a opozičným kandidátom režim zabránil kandidovať. Niektorých západných pozorovateľov a žurnalistov nevpustilo Bielorusko na svoje územie.

Výsledky dnešného hlasovania sa očakávajú najneskôr v pondelok.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) uviedla, že očakáva masové zatýkanie, ak by došlo k protestom proti výsledkom volieb.

"Po prezidentských voľbách v roku 2010 polícia zbila niekoľko pokojných demonštrantov a zatkla veľa opozičných aktivistov. Musíme si robiť starosti, že sa to teraz zopakuje," uviedla predstaviteľka AI Jovanka Wornerová.

Očakáva sa, že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá vyslala do Minska asi 300 pozorovateľov a nikdy neuznala hlasovanie za demokratické, zverejní svoje hodnotenie volieb v pondelok.

Západní pozorovatelia od roku 1994 nehodnotili žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé. Viacerým západným pozorovateľom a novinárom tentoraz odmietli povoliť vstup do krajiny. USA a EÚ uvalili na Lukašenkovu vládu ekonomické a cestovné sankcie pre potláčanie opozičných skupín a nezávislých médií.

Dve najväčšie opozičné strany naliehali na ľudí, aby radšej išli na ryby alebo na huby namiesto toho, aby sa zúčastnili volebného podvodu, ktorého výsledkom má byť parlament tvorený Lukašenkovymi pritakávačmi.

Štátne médiá o bojkote vôbec neinformovali a Lukašenkovi oponenti nesmeli ani roznášať letáky na svoju podporu, keďže im v tom podľa ich slov zabránila polícia. Lukašenko v piatok na návšteve vidieckeho družstva vyhlásil, že predstavitelia opozície "sa boja ísť k ľuďom", a bojkot označil za prejav slabosti a toho, že nemajú čo ľuďom ponúknuť. Odporcovia vlády tým podľa neho "teraz prídu aj posledných stúpencov". Vyhlásil tiež, že ich financujú západné skupiny a v skutočnosti ani nechcú získať moc. "Dali im veľa peňazí. Majú dosť," povedal.

Lukašenkovo oficiálne drvivé víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2010 vyvolalo rozsiahle protesty, ktoré úrady brutálne potlačili. Demonštrácie po terajších voľbách by sa zrejme stretli s podobne tvrdou reakciou.
 

Vyberte región